De Proeftuin
DE PROEFTUIN IN HAAMSTEDE
Het doel van de Stichting Sophie had nooit gerealiseerd kunnen worden zonder de genereuze steun van onze hoofdsponsor de Fruitgaard vereniging De Proeftuin. Een vereniging met een rijke geschiedenis en een bijzonder verhaal.
Watersnood
De geschiedenis van de proeftuin in Haamstede voor fruittelers begint in 1928. De fruitteelt in de Westhoek bloeide en met een proeftuin konden de telers testen doen met rassen en bestrijdingsmiddelen tegen ziekten als schurft of luizen. De proeftuin uit twee grote kassen met druiven en 200 bakken met platglas. Er stonden rijtjes met allerlei soorten fruitbomen en struiken. Allemaal met het doel de teelt te verbeteren. Ook de proeftuin is leed onder de watersnood. De tuin kwam in 1953 onder water te liggen en dat zorgde ervoor dat al het gewas verloren ging. Een dijkje voorkwam dat ook de tuinbouwschool (die in 1929 is gebouwd) verloren ging. Na de ramp moest het bestuur op zoek naar een nieuw terrein. Die kwam er. Een vijf hectare groot perceel aan de Hogezoom bracht uitkomst. Daar was het water niet gekomen en was de grond nog geschikt.
EEN NIEUW (GOED) DOEL…
De oude proeftuin werd verkocht, maar de aanleg van de nieuwe tuin liet nog even op zich wachten. Uiteindelijk kon in 1956 worden gestart met het planten van nieuw gewas. Dat gebeurde toentertijd door vrijwilligers. Die waren er voldoende. De vereniging beschikte in die tijd over ruim 150 leden. Door de opkomst van toerisme op het eiland kwam de klad in de fruitteelt. Ook de vereniging besloot in 1979 de fruitgaard om te zetten in een camping voor toerisme. De proeftuin raakte haar oorspronkelijke functie kwijt en steeds meer leden bleven weg. In 2013 besloot het bestuur van de vereniging de Proeftuin met veel pijn in het hart de proeftuin aan de Hogezoom te verkopen. En daarmee verdween de laatste tastbare herinnering aan de Vereniging. Het doel van de vereniging is tegenwoordig het steunen van projecten in de Westhoek die het algemeen belang dienen